Ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί τον δεύτερο συχνότερο τύπο καρκίνου των γυναικών στις αναπτυγμένες χώρες ,προσβάλλει γυναίκες άνω των πενήντα ετών, οι οποίες βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί να προσβάλλει και γυναίκες μικρότερης ηλικίας.
Αιτίες και παράγοντες κινδύνου
Οι αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου του καρκίνου της ωοθήκης δεν είναι απόλυτα κατανοητοί. Υπάρχουν όμως κάποιοι επιβαρυντικοί παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες για μία γυναίκα να νοσήσει.
Η ηλικία
Το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών ή άλλων γυναικολογικών καρκίνων, ιδιαίτερα αν αφορά κοντινό συγγενή.
Το ατομικό ιατρικό ιστορικό ενδομητρίωσης
Το ατομικό ιατρικό ιστορικό καρκίνου του μαστού
Η κληρονομικότητα, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών
Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός σε μεγάλη ηλικία
Η υπογονιμότητα
Η παχυσαρκία
Η ηλικία εισόδου στην εμμηνόπαυση
Η ατοκία
Το κάπνισμα
Η έλλειψη ισορροπημένης διατροφής και η αποχή άσκησης
Θεραπευτική αντιμετώπιση
Η θεραπεία του καρκίνου ωοθηκών απαιτεί τη συνεργασία ομάδας ιατρών προκειμένου για το βέλτισο σχεδιασμό της θεραπευτικής προσέγγισης. Η αρχική θεραπεία είναι συνήθως χειρουργική για την οριστική διάγνωση μέσω βιοψίας και ιστολογικής εξέτασης.
Η σύγχρονη αντιμετώπιση περιλαμβάνει το συνδυασμό χειρουργικής επέμβασης και χημειοθεραπείας. Η χρήση της Υπέρθερμης Ενδοπεριτοναϊκής Χημειοθεραπείας (HIPEC) στον προχωρημένο καρκίνο ωοθηκών τη χορήγηση δηλαδή χημειοθεραπείας σε υψηλή θερμοκρασία εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας μετά την ολοκλήρωση της κυτταρομείωσης οδηγεί στην καταστροφή μικροσκοπικών, μη ορατών καρκινικών κλώνων με καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.
Πρόληψη
Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι ο καρκίνος πάντα αφήνει μια χρονική περίοδο που αν αντιμετωπιστεί σωστά, η θεραπεία του είναι ολοκληρωτική. Στο χρόνο αυτό ο καρκίνος έχει δημιουργηθεί αλλά ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός ή χωρίς σοβαρά συμπτώματα. Οι εξετάσεις πρόληψης διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό.
Η πρόληψη και η έγκαιρη εξειδικευμένη αντιμετώπιση είναι το βασικότερο όπλο ενάντια σε αυτήν την ασθένεια.
Comments