top of page

Ταχυκαρδία - Αρρυθμίες: Πότε χρήζουν εξέτασης;


Όταν ο καρδιακός σφυγμός είναι ταχύτερος από τον φυσιολογικό τότε ο όρος αναφέρεται ως ταχυκαρδία. Για τους ενήλικες ως φυσιολογική ορίζεται η καρδιακή συχνότητα από 60-100 σφυγμούς/λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας.


Αρρυθμία χαρακτηρίζεται η κατάσταση εκείνη κατά την οποία ο ρυθμός λειτουργίας της καρδιάς δεν είναι ρυθμικός. Οι αρρυθμίες είναι πολλές και κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τον τύπο, την προέλευση τους και την βαρύτητα τους.


Όπως μας εξηγεί ο επεμβατικός καρδιολόγος Αθηνόδωρος Νικητόπουλος οι αρρυθμίες και η ταχυκαρδία μπορεί να αποτελεί μια εντελώς αθώα κατάσταση που δεν «κρύβει» κάποια καρδιακή διαταραχή, μπορεί όμως να είναι ένδειξη σοβαρής και επικίνδυνης καρδιοπάθειας και απαιτείται μια καλή καρδιολογική εκτίμηση.


Πως διακρίνονται οι αρρυθμίες και ποια είναι τα αίτια;


Οι αρρυθμίες μπορούν χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες, τις ταχυαρρυθμίες (ταχυκαρδία) και τις βραδυαρρυθμίες (βραδυκαρδία). Στις ταχυκαρδίες συγκαταλέγονται η φλεβοκομβική ταχυκαρδία, οι έκτακτες συστολές, οι κολπικές ή υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες και οι κοιλιακές ταχυκαρδίες. Στις βραδυκαρδίες ανήκουν η φλεβοκομβική βραδυκαρδία, οι κομβικοί ρυθμοί, οι διαταραχές της κολποκοιλιακής αγωγής, ο νόσος του φλεβοκόμβου, οι καρδιακές παύσεις. Όταν ο καρδιακός ρυθμός παύει να είναι ρυθμικός αλλά είναι ακανόνιστος ονομάζεται μαρμαρυγή.


Τα συνηθέστερα αίτια των αρρυθμιών είναι το άγχος, ο πυρετός, η αναιμία, οι παθήσεις του θυρεοειδή, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και οινοπνεύματος και η λήψη φαρμάκων σε λάθος δοσολογία.



Ποια είναι τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζονται;


Οι αρρυθμίες εκδηλώνονται ως αίσθημα παλμών και χαρακτηρίζονται από τους ασθενείς σαν φτερουγίσματα, αίσθημα κενού, έντονοι χτύποι στο στήθος. Όταν αυτά τα συμπτώματα συνοδεύονται με ζάλη, προ λιποθυμική τάση ή και λιποθυμίες ή δύσπνοια και πόνο στο στήθος χρήζουν λεπτομερούς διερεύνησης από καρδιολόγο. Το ιστορικό, η κλινική εξέταση, το καρδιογράφημα και το triplex καρδιάς είναι τα μέσα που κυρίως χρησιμοποιεί ο καρδιολόγος για να διερευνήσει τις αρρυθμίες.


Πως το triplex καρδιάς θα συμβάλλει στη διάγνωση;


Το triplex θα μας παρέχει εικόνες που μπορούν να μας βοηθήσουν στην διερεύνηση των συμπτωμάτων ενός ασθενούς, στην παρακολούθηση της ανταπόκρισης στην θεραπεία, ή ακόμη και στον καταλληλότερο καθορισμό της θεραπείας". Η μελέτη αυτή αποθηκεύεται και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το ίδιο άτομο στην διάρκεια του χρόνου.


Εκτός από το σχήμα και τις διαστάσεις, ο καρδιολόγος μπορεί να καθορίσει με ακρίβεια τη συστολική λειτουργία της καρδιάς, την ύπαρξη ουλής στο μυοκάρδιο,απότοκο εμφράγματος, τη διαστολική λειτουργίας της καρδιάς, τις βαλβίδες (για την ύπαρξη στενώσεων ή ανεπάρκειας αυτών), την παρουσία μαζών και όγκων ή θρόμβων της καρδιάς και να διαγνώσει συγγενείς καρδιοπάθειες. Επίσης, με την εξέταση μπορούν να γίνουν και αιμοδυναμικές μετρήσεις (μέτρηση πιέσεων στις καρδιακές κοιλότητες, ποσοτικοποίηση ανεπαρκειών κλπ).


Το triplex καρδιάς είναι μία εύκολη διαδικασία που μπορεί να γίνει στο ιατρείο ή σε διαγνωστικά κέντρα που διαθέτουν το μηχάνημα. Δεν απαιτεί καμία ειδική προετοιμασία. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να βγάλετε τα ρούχα από την μέση και πάνω όπου θα μπει το ειδικό ζελέ για καλύτερη λήψη των κυμάτων. Το μόνο που μπορεί να νιώσετε είναι μία πίεση στον θώρακα που είναι απολύτως ανεκτή, αναλόγως με τον βαθμό δυσκολίας η εξέταση μπορεί να διαρκέσει από 15 λεπτά μέχρι 1 ώρα.

Η χρήση ιατρικών υπερήχων είναι πολύ καλά μελετημένη εδώ και δεκαετίες και δεν έχει προκύψει καμία ένδειξη πιθανών παρενεργειών/επιπλοκών για τον εξεταζόμενο. Η εξέταση δεν έχει κάποια συγκεκριμένη απόλυτη αντένδειξη, είναι γενικώς καλά αποδεκτή από τους ασθενείς, είναι μικρού κόστους, και χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές.



Maco Health

Μάρκου Μπότσαρη 109

Τηλ. 2310 908090



Comments


bottom of page