Το καλοκαίρι είναι η εποχή που προσέχουμε περισσότερο από όλο τον χρόνο τη γραμμή μας. Για το λόγο αυτό αναζητούμε συνεχώς νόστιμα που σνακ που θα μας δροσίσουν αλλά και δε θα μας δώσουν "κενές" θερμίδες.
Ποια είναι τα έξι καλύτερα καλοκαιρινά φρούτα που συνιστούν οι διαιτολόγοι;
Καρπούζι
Το πιο χαρακτηριστικό φρούτο του καλοκαιριού. Το καρπούζι αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και καλή πηγή βιταμίνης Α. Είναι πλούσιο σε κάλιο. Παρά την πολύ γλυκιά του γεύση το καρπούζι αποδίδει πολύ λίγες θερμίδες, καθώς περιέχει 95% νερό. Τα 100 γραμμάρια καρπούζι δεν ξεπερνούν τις 30 θερμίδες. Μία φέτα καρπούζι αποδίδει περίπου 100 θερμίδες. Η καλύτερη εποχή για το καρπούζι είναι Ιούλιος-Σεπτέμβριο.
Κεράσια
Τα κεράσια είναι πλούσια σε κάλιο και βιταμίνη C καθώς και σε ασβέστιο και φωσφόρο. Επιπλέον περιέχουν σημαντική ποσότητα φλαβονοειδών, τα οποία έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ενα φλιτζάνι κεράσια (περίπου 20 κεράσια) (140 γρ.) αποδίδει 90 θερμίδες.
Φράουλες
Οι φράουλες αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Επιπλέον αποτελούν καλή πηγή φυλλικού οξέος. Οι φράουλες περιέχουν επίσης μεταλλικά άλατα όπως ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο. Τα 100 γραμμάρια φράουλες (περίπου 10 μέτριες φράουλες) δεν ξεπερνούν τις 30 θερμίδες.
Βερίκοκα
Τα βερίκοκα αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης Α και C. Είναι πλούσια σε μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο. Τρία βερίκοκα (περίπου 114γρ.) αποδίδουν 60 θερμίδες.
Ροδάκινα
Τα ροδάκινα όταν καταναλώνονται με τη φλούδα τους, αποτελούν σημαντική πηγή διαιτητικών ινών. Είναι πλούσια σε βιταμίνη A, ενώ περιέχουν και βιταμίνη C. Εκτός από τα ροδάκινα, υπάρχουν και οι γερμάδες καθώς και τα νεκταρίνια. Ενα μέτριο ροδάκινο (περίπου 140γρ) αποδίδει περίπου 70 θερμίδες.
Πεπόνι
Το πεπόνι είναι άφθονο σε βιταμίνες Α και C ενώ και αυτό, όπως και το καρπούζι είναι πλούσιο σε κάλιο. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό, το καθιστά και αυτό φτωχό σε θερμίδες. Τα 100 γραμμάρια πεπόνι δεν ξεπερνούν τις 40 θερμίδες, ενώ 1/2 μικρό πεπόνι αποδίδει λιγότερο από 100 θερμίδες.
Comments