top of page

Παράγοντες εμφάνισης γυναικολογικού καρκίνου και ο ρόλος της κληρονομικότητας.


Οι αιτίες εμφάνισης του γυναικολογικού καρκίνου σύμφωνα με τις ιατρικές μελέτες οδηγούν σε μια σειρά από παράγοντες που, όπως αποδείχθηκε, έχουν την δυνατότητα να προκαλέσουν την έναρξη της διαδικασίας καρκινογένεσης στη γυναίκα.

Αυτοί είναι οι ατομικοί και οι εξωτερικοί παράγοντες.

  • Ατομικοί παράγοντες, είναι οι ατομικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Όπως για παράδειγμα το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, η κακή διατροφή κ.α.

  • Εξωτερικοί παράγοντες είναι αυτοί που δεν εξαρτώνται από τη θέληση και τις συνήθειες του ατόμου. Όπως για παράδειγμα οι γενετική προδιάθεση ή κληρονομικότητα, η ηλικία, οι χημικές ουσίες, η υπεριώδης ακτινοβολία, η ιονίζουσα ακτινοβολία.

Ο παράγοντας κληρονομικότητα

Ορισμένες μορφές καρκίνου φαίνεται πως παρουσιάζονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε κάποιες οικογένειες. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή τα μέλη της οικογένειας έχουν ορισμένους κοινούς παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, τη διατροφή, τις καθημερινές συνήθειες και τον τρόπο ζωής.

Υπάρχουν περιπτώσεις που ένα ή περισσότερα γονίδια μπορούν να περάσουν από γενεά σε γενεά. Το 5% έως 10% των καρκίνων οφείλεται σε μετάλλαξη γονιδίων. Ο καρκίνος του μαστού και των ωοθηκών οφείλεται κυρίως σε μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1 BRCA2

Η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών κατά τη διάρκειας της ζωής είναι 1,3% στη γυναίκα που έχει τη μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA1 είναι στο 44% και για το γονίδιο BRCA2 στο 17%.


Σημασία του ελέγχου και της πρόληψης

Η καθυστέρηση και μη έγκαιρη διάγνωση δυσχεραίνει την αντιμετώπιση και τη θεραπεία. Ενδεικτικά στη χώρα μας κάθε χρόνο 500 - 600 γυναίκες προσβάλλονται από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, από αυτές οι 200 περίπου δυστυχώς θα χάσουν τον αγώνα.

Όλοι αυτοί οι καρκίνοι θα μπορούσαν με τη σωστή και ολοκληρωμένη κλνική εξέταση να αντιμετωπιστούν. Το μήνυμα είναι ένα και διαχρονικό, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.


Comments


bottom of page