top of page

Παιδιά και προληπτική οδοντιατρική


Το φθόριο είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο που διαθέτουμε σήμερα για να προλάβουμε την τερηδόνα, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των δοντιών.


Ποια είναι η δράση του φθορίου;


Φθόριο υπάρχει, σε μικρές συγκεντρώσεις, σε τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά όπως το τσάι και τα ψάρια Η προστασία που παρέχει κατά της τερηδόνας είναι γνωστή εδώ και πολλές δεκαετίες, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στη δημόσια υγεία και εάν χρησιμοποιείται σωστά δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως κίνδυνο για την γενικότερη υγεία του ανθρώπου. Η δράση του στην αδαμαντίνη (σμάλτο των δοντιών) είναι κυρίως τοπική, κάνοντάς τη πιο σκληρή και ανθεκτική ενάντια στα τερηδονογόνα οξέα που παράγονται από τα μικρόβια μέσα στο στόμα μας. Επιπλέον, έχει και μια ήπια αντιμικροβιακή δράση ενάντια στα μικρόβια αυτά.


Φθορίωση στο οδοντιατρείο και από ποια ηλικία συστήνεται;


Τα παιδιά μπορούν να κάνουν τοπική φθορίωση των δοντιών στο ιατρείο. Ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί φθόριο σε μορφή ζελέ και το εφαρμόζει με τη βοήθεια ειδικών πλαστικών δισκαρίων. Ορισμένες φορές και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και φθόριο σε μορφή βερνικιών. Το φθόριο αυτό σε όλες τις περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα υψηλής περιεκτικότητας. Γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιείται μόνο στο ιατρείο και πάντα με τη χρήση σιελαντλίας για την απομάκρυνσή του. Δεν συνιστάται η εφαρμογή του στα παιδιά από τους γονείς στο σπίτι, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις που το συνταγογραφεί ο οδοντίατρος για παιδιά με ιδιαίτερη ευαισθησία στην τερηδόνα. Τοπικές εφαρμογές φθορίου στο ιατρείο, μία-δύο ή περισσότερες φορές το χρόνο, ανάλογα με το πρόβλημα του παιδιού, σε συνδυασμό με τον έλεγχο των δοντιών και του στόματος, συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της τερηδόνας. Δύο έως τέσσερις φορές το χρόνο και ουσιαστικά «δυναμώνει» το σμάλτο των δοντιών και προλαμβάνει τη δημιουργία τερηδόνας.


Η φθορίωση συστήνεται να ξεκινά στην ηλικία των 3-4 χρονών, όταν θα έχουν ανατείλει όλα τα παιδικά δοντάκια.

Γενικότερα, η φθορίωση θεωρείται απαραίτητη:

  • Σε παιδιά με υψηλό τερηδονικό κίνδυνο

  • Στο 7ο και 10ο έτος της ηλικίας του παιδιού, όταν ανατέλλουν τα μόνιμα δόντια και είναι σημαντικό να τα θωρακίσουμε εξαρχής απέναντι στην τερηδόνα.

  • Ανάλογα πάντα με τον τερηδονικό κίνδυνο του παιδιού -δηλαδή πόσα τερηδονισμένα δόντια, κοιλότητες / τρύπες έχει- ο οδοντίατρος κρίνει σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσει η φθορίωση και κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται.


Η σημασία του προληπτικού ορθοδοντικού και οδοντιατρικού ελέγχου


Συχνά σοβαρά ορθοδοντικά προβλήματα μπορούν να προληφθούν ή να μειωθούν σε πρώιμη κατάσταση πριν αυτά εξελιχθούν. Προβλήματα όπως συνωστισμός, έξεις (πιπίλα, δάκτυλο), βαθιά δήξη, ανοικτή δήξη, ασυμμετρίες προσώπου, πρέπει να γίνεται διάγνωση σε αυτή την ηλικία και να παρακολουθείται ο ασθενής, ώστε την κατάλληλη στιγμή να μπει σε θεραπεία.

Ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος συνιστάται να γίνεται στην ηλικία των 6-8 ετών. Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά βρίσκονται στην αρχή του μεικτού φραγμού (συνυπάρχουν νεογιλά και μόνιμα δόντια), ενώ επιτυγχάνεται μία μεγαλύτερου βαθμού συνεργασία μεταξύ του γιατρού και του μικρού ασθενή.

Είναι λανθασμένη η άποψη ότι το παιδί πρέπει να έχει οπωσδήποτε αλλάξει όλα τα παιδικά του δόντια. Σε αρκετές περιπτώσεις, ορθοδοντική ενδείκνυται πριν αλλάξει το παιδί όλα τα παιδικά του δόντια, όπως για παράδειγμα περιπτώσεις με μεγάλη έλλειψη χώρου, σε πολύ στενή άνω γνάθο, σε σκελετικά προβλήματα κτλ.



Maco Health

Μάρκου Μπότσαρη 109

Τηλ. 2310 908090 - 6987651351

Comments


bottom of page