Η καρδιακή προσβολή όπως αλλιώς ονομάζεται το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Όπως μας εξηγεί ο επεμβατικός καρδιολόγος Αθηνόδωρος Νικητόπουλος, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου προκαλείται από την αιφνίδια απόφραξη μιας εκ των τριών, στεφανιαίας αρτηρίας.
Η απόφραξη οφείλεται σε δημιουργία θρόμβου σε ένα σημείο του αγγείου, στο οποίο συνήθως προϋπήρχε ένα στένωμα που ονομάζεται αθηρωματική πλάκα. Η διακοπή της κυκλοφορίας σε μια στεφανιαία αρτηρία είναι αδυναμία παροχής οξυγόνου στην περιοχή της καρδιάς που αιματώνεται από τη συγκεκριμένη αρτηρία. Εάν η διακοπή της κυκλοφορίας παραταθεί περισσότερο από 30 λεπτά τότε αρχίζει η διαδικασία της νέκρωσης η οποία είναι τόσο πιο εκτεταμένη όσο περισσότερο παρατείνεται ο χρόνος απόφραξης της αρτηρίας.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;
Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα, η αυξημένη χοληστερίνη, η υπέρταση, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, το άγχος, και η καθιστική ζωή/
Κάθε παράγοντας δρα αθροιστικά με άλλους που ενδεχομένως συνυπάρχουν αυξάνοντας το συνολικό κίνδυνο. Η κληρονομική επιβάρυνση αποτελεί επίσης ένα βασικό παράγοντα στον οποίο ακόμη σήμερα δεν μπορούμε να παρέμβουμε.
Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση;
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρωτογενής αγγειοπλαστική που οφείλει να εφαρμόζεται το ταχύτερο δυνατό. Όσο πιο άμεσα διακομισθεί ο ασθενής στον επεμβατικό καρδιολόγο τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα. Ο ασθενής μετά την στεφανιογραφία θα υποβληθεί σε αγγειοπλαστική, την επεμβατική διαδικασία κατά την οποία πραγματοποιείται διάνοιξη μιας στενής ή πλήρως αποφραγμένης στεφανιαίας αρτηρίας. Με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η κυκλοφορία αίματος στα τοιχώματα της καρδιάς και βελτιώνεται η λειτουργία της.
Ο επεμβατικός καρδιολόγος εισάγει στο πάσχον αγγείο ένα ειδικής κατασκευής μπαλόνι με το οποίο διαστέλλει τη στένωση, προετοιμάζοντάς τη για το τελικό κομμάτι της διαδικασίας, που είναι η εισαγωγή μεταλλικής πρόθεσης, το γνωστό στεντ. Το στεντ αποτρέπει την επαναστένωση της αρτηρίας.
Η σημασία της πρόληψης
Τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου και τη δυνατότητα τροποποίησης τους, αξίζει να επισημάνουμε τη σημασία του προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου που οδηγεί στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων.
Comments