top of page

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη.


Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη ο χειρουργός ουρολόγος Κωνσταντίνος Καραφουλίδης μας ενημερώνει για τη σημασία της πρόληψης και πως ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.



Προληπτικές εξετάσεις


Ο καρκίνος του προστάτη συχνά δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα στα αρχικά στάδιά του, όταν μπορεί να είναι και πλήρως ιάσιμος, οι προληπτικές εξετάσεις είναι τεράστιας σημασίας, στην πρώιμη διάγνωση της νόσου.


  • Εξέταση αίματος - PSA

Το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) είναι μια εργαστηριακή εξέταση αίματος και αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Είναι μια πρωτεΐνη η οποία εκκρίνεται μόνο από ορισμένα κύτταρα του προστάτη. Η αύξηση του PSA δεν σημαίνει ότι υπάρχει σίγουρα καρκίνος, καθώς μπορεί να αυξηθεί εξαιτίας άλλων παθήσεων ή καταστάσεων όπως στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ), και στην προστατίτιδα. Μπορεί όμως να αυξηθεί και μετά από μια διέγερση του προστάτη (κυστεοσκόπηση, δακτυλική εξέταση του προστάτη, τοποθέτηση ουροκαθετήρα).


  • Δακτυλική εξέταση του προστάτη

Η δακτυλική εξέταση είναι η πιο σημαντική εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Με την δακτυλική εξέταση του προστάτη μπορούν να εντοπιστούν σκληρές περιοχές ύποπτες για κακοήθεια, ακόμα και σε χαμηλές τιμές PSA.


  • Διορθικό υπερηχογράφημα του προστάτη

Αν στις προηγούμενες εξετάσεις βρεθούν κάποιες "ύποπτες" ενδείξεις, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να κάνει ένα διορθικό υπερηχογράφημα. Είναι μια σχετικά ανώδυνη εξέταση, η οποία μπορεί να δώσει μια επιπλέον βοήθεια στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνο του προστάτη, καθώς μπορούν να εντοπιστούν ύποπτες περιοχές κακοήθειας.




Χειρουργική αντιμετώπιση και ριζική προστατεκτομή


Η ολική αφαίρεση του προστάτη (ριζική προστατεκτομή) αποτελεί την πιο συχνή θεραπεία του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη. Ο όρος ριζική προστατεκτομή περιλαμβάνει τη χειρουργική αφαίρεση ολόκληρου του οργάνου, καθώς και των σπερματοδόχων κύστεων.

Η ριζική προστατεκτομή μπορεί να γίνει είτε με ανοικτή τομή (οπισθοηβικά ή περινεϊκά) είτε λαπαροσκοπικά (απλή λαπαροσκοπική ή ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή).

Η εγχείριση συνήθως συνιστάται σε άνδρες που είναι 50 με 70 ετών.

Για πιο ηλικιωμένους άνδρες ή για αυτούς που δεν μπορούν να αντέξουν την εγχείριση συνιστάται η θεραπεία με ακτινοβολία για να καταστραφούν τα καρκινικά κύτταρα.

Σε ειδικές περιπτώσεις που ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, η αφαίρεση των όρχεων ή η ορμονοθεραπεία μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη και επομένως να μειώσει ή να αναστείλει την περαιτέρω εξάπλωση της νόσου.



Η σημασία του ελέγχου


Όλοι οι άνδρες άνω των 50 έτων θα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε κλινικές διαγνωστικές εξετάσεις, για να μπορεί να γίνει έγκαιρα η ανίχνευση και θεραπεία της νόσου. Οι άνδρες που πληρούν παράγοντες επικινδυνότητας θα πρέπει να κάνουν εξετάσεις ήδη από την ηλικία 40 με 45 ετών.




Comments


bottom of page