top of page

Εμβολιασμός: Ποιες εξετάσεις μπορούν να διαγνώσουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες;


Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν υπερβολικά για την εμφάνιση του συνδρόμου που εκδηλώνεται με θρομβοπενία και θρομβοφιλία μετά τον εμβολιασμό, παρ’ ότι τα περιστατικά είναι εξόχως σπάνια και δεν ξεπερνούν το ένα ανά περίπου ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς.

Οι γιατροί υποστηρίζουν το συγκεκριμένο σύνδρομο μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα, με μια απλή εξέταση.

Το σύνδρομο με την εμφάνιση θρόμβων και θεομβοπενίας μετά τον εμβολιασμό με τα δύο εμβόλια των αδενοϊών (AstraZeneca και Johnson & Johnson), στη χώρα μας έχει εντοπιστεί αποδεδειγμένα σε έξι περιπτώσεις -μεταξύ των οποίων και δύο θανατηφόρες. Οι ειδικοί μας καθησυχάζουν. Η εμφάνιση αυτών των παρενεργειών, όπως λένε, μπορεί να προληφθεί έγκαιρα με μια απλή αιματολογική εξέταση, η οποία μπορεί να βοηθήσει να τις προλάβουμε στην αρχή της εκδήλωσής τους.

Η εργαστηριακή εξέταση είναι η γενική αίματος, που μπορεί να μετρήσει τον αριθμό των αιμοπεταλίων (PLT), τα οποία στο σύνδρομο της θρομβοπενίας και ταυτόχρονης δημιουργίας θρόμβων εμφανίζουν απότομη πτώση. Όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, εάν τα αιμοπετάλια είναι μειωμένα στην εξέταση D-dimers (δ-διμερή, προϊόντα αποδόμησης θρόμβου) τότε ο εμβολιασμένος θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική συμβουλή.


Το συγκεκριμένο σύνδρομο εμφανίζεται από 4 έως 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Οπότε οι γιατροί συστήνουν, η εξέταση αυτή να γίνεται από 7 έως 10 ημέρες και ανά εβδομάδα μετά τη λήψη του εμβολίου και κυρίως μετά τη δεύτερη δόση

Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, ο ενδιαφερόμενος μπορεί πριν από το εμβόλιο να κάνει μία γενική αίματος, ώστε να υπάρχει ένα πρόσφατος συγκριτικός δείκτης.


Πηγή: thebest.gr

Comments


bottom of page