Το αβοκάντο είναι ένα μοναδικό φρούτο, ναι ένα φρούτο και όχι λαχανικό, με υψηλή διατροφική αξία και οφέλη για την υγεία.
Όπως μας εξηγεί η διατροφολόγος - διαιτολόγος Έλλη Μπαγιαζίδου, ανήκει στην κατηγορία των υπερτροφών καθώς συγκεντρώνει μια πληθώρα θρεπτικών ουσιών που προάγουν την καλή υγεία.
Είναι πλούσιο σε κάλιο , τον ηλεκτρολύτη που ρυθμίζει τα υγρά του σώματος. Μία μερίδα αβοκάντο (70 γραμμάρια) θα μας δώσει 330 mg ή το 17% των καθημερινών μας αναγκών σε κάλιο, περισσότερο από όσο περιέχει η μπανάνα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και φυτικές ίνες, το καθιστά επωφελές για τη διατήρηση της υγείας των κυττάρων και της καρδιάς. Είναι επίσης , καλή πηγή βιταμινών C και Ε. Η βιταμίνη C βοηθά την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, χαρίζοντας ελαστικότητα στην επιδερμίδα, ενώ η βιταμίνη Ε μειώνει τις βλάβες που προκαλεί η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και καταπολεμά τη γήρανση . Ακόμη, έχει αντιβακτηριακά και αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, τα οποία σκοτώνουν τα βακτήρια στο στόμα και φρεσκάρουν την αναπνοή.
Ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι καταναλώνουν αβοκάντο έχουν διατροφή καλύτερης ποιότητας, υψηλότερη «καλή» χοληστερόλη, μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο, χαμηλότερο σωματικό βάρος και Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).
Τέλος, τα αβοκάντο όταν προστίθενται στις σαλάτες και στις σάλτσες, δρουν ως ενισχυτικό της απορρόφησης των καροτενοειδών. Η άλφα-καροτίνη και η βήτα-καροτίνη συμβάλλουν στην προστασία από την στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο, ενώ η λουτεΐνη συμβάλλει στην υγεία των ματιών και προστατεύει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδος - μιας ασθένειας που αποτελεί κύρια αιτία τυφλώσεως των ηλικιωμένων. Επίσης, η λυκοπένη, συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, μειώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και συμβάλει στην απώλεια βάρους.
Comments