Η εποχικότητα των τροφίμων, αναφέρεται στην εποχή του έτους που γίνεται η συγκομιδή τους. Τα φρούτα και τα λαχανικά, φυσικά αναπτύσσονται και ωριμάζουν κατά τη διάρκεια ορισμένης περιόδου κάθε χρόνο. Είναι πολύτιμα για τον οργανισμό μας, ιδιαίτερα όταν είναι «της εποχής».
Ποια εποχή όμως μπορούμε να βρούμε το κάθε φρούτο και λαχανικό;.
Γιατί να τρώμε φρούτα και λαχανικά εποχής;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής από τα υπόλοιπα, δίνοντάς τους σημαντικό προβάδισμα στο καλάθι των αγορών μας;
Με κοινό παρονομαστή τους την υγεία μας και την καλή λειτουργία του οργανισμού μας, οι λόγοι είναι οι εξής:
Είναι φρέσκα και νοστιμότερα
Παράγονται με πολύ λιγότερα χημικά από αυτά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των φρούτων και των λαχανικών εκτός εποχής
Έχουν τη μέγιστη δυνατή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά
Εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με συστατικά που έχει μεγαλύτερη ανάγκη τη συγκεκριμένη εποχή (π.χ. τα καλοκαιρινά φρούτα είναι πολύ πιο υδαρή από τα χειμερινά, γιατί ανταποκρίνονται κυρίως στην ανάγκη του οργανισμού για ενυδάτωση, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Αντίθετα, τα χειμερινά είναι πλούσια σε βιταμίνες, όπως για παράδειγμα σε βιταμίνη C, ώστε να θωρακίζουν καλύτερα τον οργανισμό απέναντι σε μικρόβια και ιώσεις.
Κι αφού μάθαμε γιατί είναι καλό να τα προτιμάμε, ας δούμε ποια φρούτα και λαχανικά διεκδικούν τον τίτλο των «φρούτων και των λαχανικών του μήνα»
Φρούτα :ακτινίδιο, λωτός, μανταρίνι, πορτοκάλι
Λαχανικά : αγκινάρα, κουνουπίδι, λαχανάκι Βρυξελλών, μπρόκολο, πράσο, τσουκνίδα
Comments