Η λήψη των χονδροκυττάρων του ίδιου του ασθενούς (αυτόλογα) χρησιμοποιείται για τη μεταμόσχευσή τους προκειμένου να αντιμετωπισθούν βλάβες των χόνδρων αποτελεί μία εξειδικευμένη διαδικασία όπως μας εξηγεί ο ορθοπαιδικός χειρουργός Χρυσάνθου Χρύσανθος. Τα χονδροκύτταρα μετά από εργαστηριακή καλλιέργεια, χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία νέου αρθρικού χόνδρου, που θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει ακόμη και βλάβες μεγάλης έκτασης. Η μεταμόσχευση αυτόλογων χονδροκυττάρων χρησιμοποιείται με πολύ καλά αποτελέσματα για χόνδρινες βλάβες του γόνατος και του αστραγάλου
Ποια είναι η διαδικασία της μεταμόσχευσης αυτόλογων χονδροκυττάρων;
Η διαδικασία λήψης των χονδροκυττάρων περιλαμβάνει δύο φάσεις:
Α) Την αρθροσκοπική αφαίρεση μικρού χόνδρινου τεμαχίου το οποίο αποστέλλεται για καλλιέργεια σε εργαστήριο. Το τεμάχιο αυτό έχει σχήμα κυλίνδρου και περιλαμβάνει τον αρθρικό χόνδρο και τμήμα από το υποχόνδριο οστούν. Αφαιρείται συνήθως από σημείο που δεν δέχεται μεγάλα φορτία ενώ το κενό στο σημείο από το οποίο αφαιρέθηκε καλύπτεται εάν χρειάζεται, με συνθετικό βιοαπορροφήσιμο μόσχευμα.
Β) Σε 1-1,5 μήνα, τα χονδροκύτταρα τα πολλαπλασιασμένα χονδροκύτταρα αποστέλλονται από το Εργαστήριο, έτοιμα προς εμφύτευση, σε μορφή μεμβράνης ή σφαιριδίων, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς. Η τοποθέτηση γίνεται με αρθροσκόπηση ή με ελάχιστα επεμβατική τεχνική, ανάλογα με το μέγεθος και το σημείο της βλάβης. Ο ιατρός καθαρίζει αρθροσκοπικά και χωρίς χειρουργείο την βλάβη σε υγιή όρια και υπολογίζει τον αριθμό και το μέγεθος των μοσχευμάτων που απαιτούνται για την κάλυψη της βλάβης. Στη συνέχεια, δημιουργεί οπές στις οποίες εμφυτεύει το μόσχευμα ή τα μοσχεύματα σφηνωτά, χωρίς καρφίδες. Ο συνολικός χρόνος αποκατάστασης κυμαίνεται στους 12 – 18 μήνες , ενώ οι αθλητικές δραστηριότητες επιτρέπονται μετά από ένα 6μηνο.
Μεταμόσχευση συνθετικών βιοαπορροφήσιμων μοσχευμάτων
Υπάρχουν έτοιμα συνθετικά μοσχεύματα σε διάφορα μεγέθη κατασκευασμένα με βιοαπορροφήσιμο υλικό. Τα μοσχεύματα αυτά εμφυτεύονται με αρθροσκοπική τεχνική στην περιοχή της βλάβης και συμβάλλουν στην ανάπτυξη φυσιολογικών χονδροκυττάρων και στη δημιουργία χόνδρου που πλησιάζει στον υαλώδη που παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις το μόσχευμα χρήζει εμπλουτισμού με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες. Η τοποθέτησή του γίνεται όπως και στη μεταμόσχευση αυτόλογων χονδροκυττάρων, αλλά το συνθετικό μόσχευμα συγκρατείται με βιολογική κόλα, απορροφήσιμες καρφίδες καθώς και άλλες τεχνικές.
Με τη χρήση των συνθετικών μοσχευμάτων μπορούν να αντιμετωπιστούν εντοπισμένες μικρές και εκτεταμένες χονδρινές βλάβες με πολύ καλά αποτελέσματα.
Comments