top of page

Καρδιακή Ανεπάρκεια: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε.


Όπως μας ενημερώνει ο επεμβατικός καρδιολόγος Αθηνόδωρος Νικητόπουλος, η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρότατη πάθηση που ευθύνεται για τις περισσότερες εισαγωγές ασθενών άνω των 65 ετών στο νοσοκομείο.


Ποια είναι τα συμπτώματα; Τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας εμφανίζονται όταν η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα στο υπόλοιπο σώμα.

Στα αρχικά της στάδια ο ασθενής:

  • Κουράζεται εύκολα.

  • Δυσκολεύεται στην αναπνοή όταν ασκείται.

  • Νιώθει ότι η καρδιά χτυπάει πιο δυνατά ή πιο γρήγορα (αίσθημα παλμών).

  • Υπάρχει έντονο η αίσθηση καταβολής δυνάμεων.

Με την επιδείνωση της νόσου, υγρό αρχίζει να συσσωρεύεται στους πνεύμονες και σε άλλα μέρη του σώματός με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να είναι πιο έντονα:

  • Δυσκολία στην αναπνοή, ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας.

  • Οίδημα στους μηρούς, τους αστραγάλους και τα άκρα των ποδιών.

  • Αύξηση του σωματικού βάρους

  • Βήχα ή συριγμό, κυρίως κατά την ύπτια θέση.

  • Αυξημένη ανάγκη για ούρηση τις βραδινές ώρες.

Πως αντιμετωπίζεται;

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επιβραδύνουν και να αντιμετωπίσουν τη καρδιακή ανεπάρκεια.

Στα αρχικά στάδια, τα συμπτώματά σας είναι πιο ήπια για αυτό και τονίζουμε επανειλημμένως τη σημασία του προληπτικού ελέγχου. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, μπορεί να χρειαστεί να περιορίσετε τις δραστηριότητές σας. Η θεραπεία μπορεί συχνά να βοηθήσει να μειωθούν τα συμπτώματα, αλλά συνήθως δεν θα απαλλαγείτε από αυτά.


Καρδιακή ανεπάρκεια και στένωση αορτικής βαλβίδας - Μέθοδος TAVI


Όταν η στένωση της αορτικής βαλβίδας φτάσει σε σοβαρό βαθμό, τότε η μοναδική επιλογή αποτελεί η αντικατάσταση της με νέα βαλβίδα. Ο ασθενής αισθάνεται την πρόοδο της νόσου, με βαθμιαία πτώση της ικανότητας για κόπωση. Σε προχωρημένο στάδιο, η δύσπνοια (“λαχάνιασμα”) εμφανίζεται σε χαμηλή σωματική προσπάθεια (στηθάγχη) και μπορεί να συνοδεύεται από λιποθυμικά επεισόδια. Η δραματικότερη εκδήλωση της σοβαρής αορτικής στένωσης είναι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος. Στο τελικό της στάδιο η στένωση της αορτικής βαλβίδας, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια και μοιραία σε θάνατο.


Η αντικατάσταση της στενωμένης αορτικής βαλβίδας, αντιμετωπίζεται, παραδοσιακά, με χειρουργική αντικατάσταση και τοποθέτηση καινούριας μεταλλικής ή βιολογικής βαλβίδας. Ένας σημαντικός, όμως, αριθμός ασθενών με τέτοια βαλβιδοπάθεια, είναι ηλικίας >75 ετών και καταγράφει κι άλλες συνοδές παθήσεις.


Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς αυτοί, παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου, κατά την κλασική χειρουργική αντιμετώπιση και απορρίπτονται από τους καρδιοχειρουργούς. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην επινόηση της διαδερμικής αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας, χωρίς, δηλαδή, την πραγματοποίηση του κλασικού χειρουργείου. Η τεχνική μοιάζει, σε πολλά, με τη γνωστή αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αγγείων (“μπαλονάκι”). Κατάλληλοι ασθενείς θεωρούνται άτομα που έχουν μεγάλη ηλικία, και άλλες σύνοδες παθήσεις, πχ καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, στένωση καρωτίδων, παλιό εγκεφαλικό, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή βρογχικό άσθμα, παλιό χειρουργείο καρδιάς ή θώρακα κα.


Η επέμβαση γίνεται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο (όχι στο χειρουργείο) και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων από το πόδι (διαμηριαία προσπέλαση). Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί η υποκλείδια αρτηρία, η ανιούσα αορτή (διαορτική προσπέλαση) και σπανιότερα η απευθείας η κορυφή της καρδιάς (διακορυφαία προσπέλαση). Κατά τη διαμηριαία προσπέλαση, μέσω ενός ειδικού καθετήρα, η νέα βαλβίδα, προωθείται στη θέση της στενωμένης βαλβίδας και τοποθετείται εντός αυτής, διορθώνοντας το πρόβλημα. Οι βαλβίδες, που χρησιμοποιούνται, είναι βιολογικές (κι όχι μεταλλικές) και έχουν διαφορετικά σχήματα, ώστε να επιλέγεται η κατάλληλη βαλβίδα για τον κατάλληλο ασθενή. Έτσι αυξάνεται το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης και το μακροχρόνια καλό αποτέλεσμα.


Πλέον χιλιάδες ασθενείς ετησίως, σε όλο τον κόσμο, υποβάλλονται σε διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας, με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας (>97%), αυξάνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών


Ο Αθηνόδωρος Νικητόπουλος είναι επεμβατικός καρδιολόγος με μεγάλη εμπειρία πολλών στεφανιογραφιών και αγγειοπλαστικών και εξειδίκευση στη διαδερμική τοποθέτηση αορτικών βαλβίδων (TAVI).

Ιατρείο: Maco Health Μάρκου Μπότσαρη 109

Τηλ. 2310 908090

Comments


bottom of page